Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler için SEO

Forumlar Web Teknolojileri Yeni Başlayanlar için SEO Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler için SEO

  • Bu konu 0 yanıt içerir, 1 izleyen vardır ve en son 2 yıl 2 ay önce Anonim tarafından güncellenmiştir.
  • Gönderi
    Anonim
    Pasif
    Dijital pazarlama dünyasında, yerel (local) ve küçük işletmeler (small businesses) olmak üzere iki farklı başlık altında değerlendirilen SEO pazarlama stratejilerine, bu yazımda bir arada değinmek istedim. Türkçe karşılığı küçük işletme olan small business ifadesini, bu satırları okuyan herkesin ortak gayesi olan, “büyümeyi hedefleyen küçük işletmeler” olarak telaffuz edeceğim.

    Sıfırdan kurulmuş veya dijitale yeni ilgi duymaya başlayan bir firma olarak, içerik, SEO ve diğer pazarlama kampanyalarını başarılı bir şekilde yürüterek marka yaratmak için geç kaldığınızı düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi önemli olan, yeni teknolojilere ayak uydurabilmek, rakiplerinizden daha iyi çalışmalar ortaya koyabilmek ve eksikleri iyi tespit edebilmektir.

    SEO, bütçe olarak en uygun pazarlama tekniği olarak bilinse de, ancak mutuailist yaşayarak ayakta kalabilen pazarlama kampanyalarından biridir. Doğrudan olarak content marketing, inbound marketing, UX, web analytics, dolaylı yoldan e-mail marketing, social marketing, native advertising gibi konuları kapsamaktadır. Eğer doğru adımlar atar, doğru kişi ve kurumlardan doğru desteği alırsanız, harcamış olduğunuz emeğin karşılığını almanız çok da zor olmayacaktır. Tek bir yanlış, en değerli varlığınız olan zamanınızı götürebilir.

    İş planınızı oluşturun.
    İnternet sitenizin alt yapısından tema seçimine, oluşturulacak içeriklerden hedef kitlenizi tanımaya kadar konuların yer aldığı bir iş planı çıkarın. Her bir başlık için deadline’lar belirleyin. Hedeflerinize ulaşmanızda planlı ve sistemli ilerlemenizi sağlayacaktır.

    KPI’larınızı belirleyin.
    Kimi zaman key-pi-ay kimi zaman ise ki-pi-ay olarak telaffuz edilen bu kelimenin Türkçe karşılığı “ölçümlenebilir hedefler”dir. Eğer yerel bir işletmeyseniz, en önemli KPI’larınızdan biri de potansiyel müşterilerinizin size ulaşması veya teklif almasıdır, değil mi?

    Her türlü iş kolunda olduğu gibi SEO çalışmalarında da ölçümlenebilir hedeflerinin olması gerekmektedir. Bu KPI’ların başında, organik trafiğinizin hedeflediğiniz kitleden oluşması ve başarının sürekliliği yer alır.

    Yanlış belirlenen KPI’lar;

    Yalnızca birkaç kelimede arama sonuçlarında iyi pozisyona sahip olmak.
    Organik trafikten gelen dönüşüm oranları yerine sayısal trafik değerleri belirlemek.
    Peki bu iki hedef neden doğru değil?

    Arama motorlarından yapılabilecek sorgu varyasyonlarının sonu yoktur. Değişen kullanıcı alışkanlıklarını ele aldığımızda, hiçbir zaman sektörünüzdeki tüm anahtar kelimeleri belirlemek mümkün olmayacaktır. Doğru olan, anahtar kelime listenizi olabildiğince uzatabilmektir.

    Trafik ölçümlemelerini detaylıca yapabileceğiniz ve en güvenilir araçlardan biri olan Google Analytics, anahtar kelimelerin %95’ine kadar olan bölümünü “verilerin gizliliği ve güvenliği” adı altında paylaşmamaktadır. Dolayısıyla SEO çalışmalarınızı yürüten kurum veya kişilerden, organik kanallardan elde edilen trafiği anahtar kelime bazında istemek doğru olmayacaktır.

    Sağlıklı raporlara sahip olabilmek için;

    Sizin ve rakiplerinizin, listenizde yer alan anahtar kelimelerdeki karşılaştırmalı pozisyonları,
    Ziyaretçilerin organik kanallardan ulaştığı sayfaların rakamsal değerleri,
    İletişim sayfasının tıklanma sayısı/oranı veya potansiyel müşterilerin iletişim bilgilerini sizinle paylaşması
    gibi hedefler belirlemek, ölçümlenebilir, değerli KPI’lar olacaktır.

    Tema seçimi
    Rakiplerinizi ve yurt dışındaki başarılı örnekleri inceleyin. Tasarımı hoşunuza gidenleri not alın. İnternet sitenizin yazılımını yapacak firma ile olan görüşme öncesinde, aşağıdaki örneklerde olduğu gibi belirli kriterlerinizin olması, hayalinizdeki internet sitesine sahip olmanızı sağlayacak (gerekli olacak da denenebilir) brief’i vermenizi kolaylaştıracaktır.

    Tasarımın, kurumsal kimliğinizi ve güvenirliğinizi yansıtması.
    Mobil cihazlarla uyumlu olması.
    Yeni özelliklerin (feature’ların) kolay implemente edilebiliyor olması.
    Yukarıda yer alan maddelere ek olarak, anlaşmayı düşündüğünüz yazılım firmasının referanslarını inceleyin. Referanslar arasından birini seçip, birlikte çalışmayı düşündüğünüz SEO firmasından genel bir audit raporu rica edebilirsiniz.

    İçerik planınızı oluşturun.
    Bu sürece kadar olan adımların neredeyse tamamını SEO çalışmalarına başlamadan kendiniz gerçekleştirebilirsiniz. Anahtar kelime analizi ve içerik planını oluştururken uzmanların desteğini almanız gerekecektir. Bu çalışmalar için özel olarak geliştirilen araçlar sayesinde hazırlık aşamasını hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

    Anahtar kelimelerinize karşılık gelen sayfaları belirledikten sonra içerik üretimine geçilmelidir. Bu kurgu sırasında da tecrübeli kişilerden yardım almak sizi epey rahatlatacaktır.

    Reklam çalışmaları başlasın!
    Internet sitesinin yazılımı, içeriklerin hazırlanması derken bütçenizin limitlerini epey aşmış oldunuz. Reklam kampanyaları, ilk aylar için ekstra olarak görülebilir. Biraz sonra bahsedeceğim yöntem sayesinde başlangıç seviyesi için yeterli olan reklam çalışmalarını tamamlamış olacaksınız.

    Dizin ve forum siteleri, SEO dünyasında zararlı olarak bilinen ve bu şekilde kabul edilen tanıtım çalışmaları arasında yer alır. Bu algının oluşmasına neden olan en önemli sebeplerin arasında, Türkiye’de yer alan tüm forum ve dizin sitelerinde firmanızın/internet sitenizin çok düşük maliyetler karşılığında tanıtımınızın yapılabiliyor olmasıdır. Bu yöntemin tercih edilmesi, size faydadan çok zarar verecektir.

    Sektörünüz ne olursa olsun, kullanıcılar, sağlamış olduğunuz hizmet ile ilgili sorularının yanıtlarını internette aramaktadır. Yaptıkları sorguların yanıtını bulamadıkları takdirde ise forum sitelerini tercih etmektedir. Bu soruları yanıtlamanızın ardından internet sitenizi paylaşmak, diğer otomatik yönteme göre daha faydalı olacaktır.

    Bir blog’a sahip olun.
    Sektörünüz ile ilgili gelişmeleri paylaşarak ziyaretçilerinizin gözünde iyi bir imaj sergileyebilirsiniz. Bu yenilikleri kendi bakış açınızdan değerlendirip, önce kendi blog’unuzda, daha sonra sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. Düşük bir ücret karşılığında, doğru hedef kitleye promote ederek, yaptığınız paylaşımların binlerce kişi tarafından görünmesini sağlayabilirsiniz.

    Arama sonuçlarını şenlendirin.
    “Zengin medya” olarak Türkçe’ye çevrilen rich snippet’lar, arama sonuçlarında normal formatın dışında görünmenizi sağlayacak kod parçacıklarıdır. Arama sonuçlarındaki yıldızlar, rich snippet’lara örnek olarak gösterilebilir.

    Google’daki sıralamanızı etkilemeyecek bir çalışma olsa da rich snippet’lar sayesinde normalinden daha fazla trafik elde edilebilirsiniz.

    0
    0
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.