Google Gelişmiş Arama Servisi

Forumlar Web Teknolojileri Yeni Başlayanlar için SEO Google Gelişmiş Arama Servisi

  • Bu konu 0 yanıt içerir, 1 izleyen vardır ve en son 2 yıl 1 ay önce Anonim tarafından güncellenmiştir.
  • Gönderi
    Anonim
    Pasif
    İnternet ortamında herhangi bir bilgiye ulaşmak istediğimizde hepimizin aklına gelen ilk adres Google oluyor. Search ve Spam departmanlarında yıllardır yapılan geliştirmelere rağmen hala karşımıza çıkarılan 10 seçenek arasından aradığımıza ulaşamadığımız (!) durumlar olabiliyor. Bunun sebebi, aramayı doğru yapamadığımızdan kaynaklanıyor olabilir mi?

    Chip Online dergisinin Eylül ayı sayısında, basit ve kanıtlanmış teknikler ile Google Gelişmiş Arama servisini kullanarak binlerce sonuç arasından aradığınız bilgiye ulaşmanızı kolaylaştıran yöntemleri paylaştık.

    Arama Araçları
    İstediğiniz sonuç türüne ulaşmak için iki basit yol bulunuyor.

    Bildiğiniz gibi, bir arama yaptıktan sonra Haritalar, Görseller ya da Haberler gibi Google’ın farklı arama seçeneklerini kullanarak bu sonuç türlerini görebilirsiniz. Daha Fazla menüsü, Kitaplar veya Uygulamalar gibi diğer arama seçeneklerini sunmaktadır. Diğer kullanışlı araçlara yine aynı ekranda bulunan Arama Araçları butonundan ulaşılabilir.

    Eğer bu butona tıklarsanız, ülke, dil, zaman aralığı gibi farklı seçeneklerin yer aldığını göreceksiniz.

    Google Gelişmiş Arama
    Google’ın gelişmiş arama özelliklerini kullanmak, yaptığınız her sorguda size zaman kazandıracak ve daha doğru sonuçlarla karşılaşmanızı sağlayacaktır.

    Gelişmiş Arama sayfasına birkaç farklı yoldan ulaşabilirsiniz.

    google.com/advanced_search adresine giderek veya Google anasayfasının sağ üst kısmında bulabilirsiniz. Bir arama yaptıktan sonra, sağ üst kısımda yer alan dişli çarka tıkladığınızda, Gelişmiş Arama sayfasına ulaşabilirsiniz.

    Peki Gelişmiş Arama sayfasındaki kutulara ne yazmam gerekiyor?

    Bütün kutuların doldurulması elbette gerekmiyor. Farklı kombinasyonlar yaratarak birçok arama yapabilirsiniz. Aşağıdaki örnek, bizlere son bir yıl içerisinde SEO ile ilgili yayımlanan Türkçe PDF dosyalarına ulaşabilmek için yapmamız gereken sorguyu gösteriyor.

    Google Görsel Arama
    Muhtemelen herkes bir görsel aramak için Google’ı kullanmıştır. Eğer direkt olarak Görsel Arama sayfasına gitmek isterseniz, her zaman buradan erişebilirsiniz: images.google.com

    İşte herkesin bilmediği iki taktik!

    Ters Görsel Arama

    Görsel Arama sayfasında, arama kutusunun yanında bir kamera ikonu göreceksiniz. Bu tuşa tıklayarak bir resim yükleyebilir ve Google’dan buna benzer resimleri bulmasını isteyebilirsiniz. Eğer elinizde bir resim varsa ve hakkında daha çok bilgi edinmek istiyorsanız, Google’ın bu servisini kullanabilirsiniz.

    Kullandığınız görsellerin yasal olduğundan emin olmanın kolay bir yolu var!

    Bir görsel araması yaptıktan sonra, Arama Araçlarına tıklayın ve Kullanım Haklarını seçin. Bu işlem, sonuç sayfasında seçtiğiniz lisans türüne göre paylaşım izni olan resimleri (yani değişiklik yapılarak ve yapılmadan kullanılabilen, ticari amaç gütmeden kullanılabilecek görselleri) karşınıza getirecektir.

    Güncel sonuçları takip edin! “Google Alerts”
    Arama sonuçlarını düzenli olarak e-mail almak ister misiniz? Süregelen, düzenli olarak tekrar etmeniz gereken bir araştırmanız varsa ve aynı aramayı her gün en baştan yapmak istemiyorsanız, google.com/alerts adresindeki formu doldurarak istediğiniz sıklıkta güncellemelerin mail adresine raporlanmasını sağlayabilirsiniz. Birçok kombinasyonu bir araya getirerek zamandan tasarruf edebilir ve istediğiniz sonuçlara ulaşabilirsiniz. Herkes tarafından fark edilmeyen bu servisin yaptığınız aramaların kalitesini arttıracağını umuyoruz.

    İşte size birkaç Google Gelişmiş arama kısayolu ve örnekleri
    site: Bu operatörü kullanarak, arama sonuçlarında yalnızca belirtmiş olduğunuz internet sitesinin sonuçlarını görürsünüz. Örneğin: site:veomer.com

    related: Bu operatör, belirtmiş olduğunuz domain’e benzer internet sitelerine ulaşmanızı sağlar. Rakiplerinizi bu kısa arama yöntemi ile tespit edebilirsiniz. Örneğin: related:google.com

    intitle: Belirtmiş olduğunuz tek kelimelik title değerine sahip internet sitelerini sıralar. Örneğin: intitle:seo

    allintitle: Belirtmiş olduğunuz birden fazla title değerine sahip internet sitelerini sıralar. Örneğin: allintitle:seo danışmanlığı

    inurl: URL’inde belirtmiş olduğunuz değerin olduğu sonuçları sıralar. Örneğin: inurl:seo

    allinurl: URL’inde birkaç farklı değerin yer aldığı sonuçları sıralar. Örneğin: allinurl:seo danismanligi

    filetype: PDF, Excel, PowerPoint gibi dosyalara ulaşmak için bu operatörü kullanabilirsiniz. Örneğin: filetype:pdf

    Gelişmiş örnek

    Title değeri SEO rehberi olan PDF dosyalara ulaşmak için allintitle:SEO rehberi filetype:pdf aramasını yapabilirsiniz.

    Google gelişmiş arama operatörleri birlikte kullanarak tam olarak istediğiniz arama sonuçlarına ulaşabilirsiniz.

    Google, bu tür gelişmiş aramalarda normalinden biraz daha uzun sürede yanıt verebilir ve captcha’leri karşınıza çıkarabilir

    0
    0
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.