Domain yaşının önemi

Forumlar Web Teknolojileri Yeni Başlayanlar için SEO Domain yaşının önemi

  • Gönderi
    admin
    Anahtar yönetici
    TR
    Domain yaşı seo ilişkisi var mıdır? Google seo bakımından eski domainler avantajlı mı? Daha açık bir ifade ile Google seo açısından yaşlı domainler mi avantajlı yoksa yeni tescil bir domain mi faydalı? Bu makalemizde domain yaşı konusunda sıkça karşılaştığımız ikileme düşen webmasterları aydınlatmak için kaleme alma zaruri-yeti doğmuştur.

    Çoğunlukla hosting firmaları tarafından İnternet ortamında içeriği bomboş sadece tescilli domainler ve hata hosting hizmeti bulunmadığı halde 100 binlerce TL veya 100 binlerce ($) dolar karşılığında satışa sunulmuş domainler ile karşılaşıyoruz. Zira yaşlı domainler konusunda somut ve gerçek anlamda bilgi sahibi olanlar ve kulaktan dolma hiç bir veri elinde bulundurmayanlar da internet ortamında domain yaşı avantajları konusunda makale yazanlar oluyor. Domain yaşı avantajlı olup olmadığı konusunda, hangi koşullarda eski domain avantajı ve hangi koşullarda dezavantajlı olduğunu anlamanız için mutlaka bu makalenin sonuna kadar dikkatle okumalısınız.

    İçi Bomboş Yaşlı Domain Avantajlı Mı?
    Konusu seo uzmanlığı olan bazı web sitelerde düz ve ezber bir yaklaşımla domain yaşı avantajlarından bahseden makaleleri görmek çok şaşırtıcı olsa gerek. Hatta forum sitelerinde anketler tertip edilirken, bir web sitesi için en etkili seo kriterleri arasında domain yaşı için kayda değer puan verildiğini görmek mümkündür. Arkadaşlar! Mantıken domain adı çok hoşunuza gitse bile, içi bomboş eski domainler için para ödemeyiniz! Eski domain için vereceğiniz paranıza yazık olur! Yaşlı domain avantajları konusu tamamen efsaneden ibarettir.

    Arkadaşlar! görünürde Google (arama motoru) bir site görünse de, Google arama motoru hiçte göründüğü gibi basit bir şey değil. Google bünyesinde çok zor testlerden geçen ve üst düzey uzman binlerce internet dehası var olduğunu unutmayınız! Google sürekli günceldir ve değişen Google seo algoritması, “yıllarca içeriği boş olan bir domaine” değer verecek kadar ahmak değil! Ayrıca yıllarca içeriği bomboş kalmış eski domain’lere değer vermesi için Google seo algoritması açısından hiç bir mantıksal izahı olamaz. Hatta değişen ve gelişen güncel Google algoritması, yıllarca içeriği bomboş kalmış eski domainler, “yeni tescil ve her gün özgün, ve kaliteli içerikler sağlayan bir siteye göre dezavantajlıdır!

    Örnek verecek olursak; Elde var 10 yıllık bir içiriksiz domain ve sıfırdan tescil edilmiş bir domain, birlikte başlamak kaydıyla aynı kalitede içerik düzenlenmeye başlansa, yeni tescil domain daha hızlı google arama motoru sayfa sıralamada daha hızlı google ilk sayfasına yükseleceğinden emin olabilirsiniz. Çünkü Google seo algoritma botları, tescilli eski domainleri görüyor ve yıllarca güncel olmayan bir siteyi övgüye layık görmez, aksine yıllarca içi bomboş eski domainleri internet çöplüğü olarak görür, unutmayın! Zira Google seo algoritması bir domainin yaşından ziyade hangi sitenin internet ziyaretçilerine ne kadar özgün, en güncel ve kaliteli ziyaretçi deneyimi sağladığı ile daha çok ilgilenir. Yukarıda vurguladığım gibi Google seo algoritması ahmak değil, inanılmaz derecede hepimizden çok zekidir.

    Google Spam Yazılım Mühendisi Matt Cutts, Doman Yaşı Konusunda Ne Diyor?

    Ayrıca Google spam algoritma ekibi sorumlusu ve yazılım mühendisi Matt Cutts, özetle domain yaşı avantajlı olduğu yaygın kanaatlerin efsaneden ibaret olduğunu dile getiriyor. Matt Cutts, bir sitenin google arama motorun sıralaması için en iyi faktörleri aşağıdaki şekilde sıralıyor;

    • Özgün, yüksek kaliteli içerikler.

    • İçerik miktarı

    • İçeriklerin-ize yönelik dış (backlinks) bağlantılar.

    olarak özetlediğini görüyoruz.

    Hangi Koşullarda Domain Yaşı Daha Faydalı Oluyor?
    Eğer tescil edildiği tarihten itibaren hosting sunucu hizmeti de mevcut olup ve sürekli kaliteli içeriklerle desteklenen bir siteden bahsediyorsak, böyle bir domain için domain yaşı avantajı seo bakımından çok büyük önem taşıdığı kuşkusuz.

    Şöyle bir örnek ile açıklayacak olursak; 10 yıllık (yukarıda Matt Cutts’ın tarif ettiği 3 maddede vurguladığı gibi) aktif olan bir site ile 1 yıllık bir site, aynı konuda birer makaleyi kaleme aldıklarında, 10 yıllık olan sitenin makalesi, en az 10 kat daha hızlı google arama motorunda yükselişe geçecektir. Zira bu durumda eski domain’e sahip ve sürekli kaliteli içeriklerle güncel olan bir sitenin özellikle rekabeti yüksek olan anahtar kelimeler ile ilk sayfa/ilk sıralara yükselme başarısı sağlayacaktır.

    Domain yaşı çok eski olan her bir sitenin yüksek kaliteli içerik ile güncellik durumuna göre “bir makaleyi/bir konu kaleme aldıklarında” bazı siteler 2 günde, bazı siteler 1 bir günde, bazı siteler 2 saat içinde ve bazı sitelerin yazıları ise 5 dakika içerisinde Google arama motorun ilk sayfa/ilk sırada yükselişe geçtiği bilinmektedir. Toparlayacak olursak, Google seo algoritması yıllarca ölü doğmuş hiç bir domain yaşı ile ilgilenmiyor! Aksine, tescil edildiği tarih itibariyle sürekli kaliteli içerikler ile en güncel sitelere artı değer olarak önemsiyor ve değer veriyor. Yani eğer yaşlı bir domain satın almayı düşünüyorsanız şayet, “her ne kadar domain adı hoşunuza gitse de”lüzumsuz içi boş (yıllarca ölü doğmuş) eski domain adı ile ilgilenmenizi hiç önermiyorum. Mevcut halihazırda ilgili sitenin güncel içerik kalitesi ve organik ziyaretçi trafik miktarı baz almalısınız, unutmayın!

    Ayrıca ilgili sitenin yanıltıcı ve yapay hit miktarı sizi aldatmasın! Zira bir sitenin geçek organik ziyaretçi trafik tespiti için ilgili sitenin son 12 aylık “search console”, Google analytics” trafik raporları, “anahtar kelimeler” organik trafik analiz ve sıralama durumu, alexa dünya ve ülke sıralama durumu ve Google chrome tarayıcı “Global Rank” eklentisi analiz raporları ilgili sitenin kalitesi hakkında kayda değer fikir size verecektir. Bir sitenin kalite ölçümü ve fiyatı belirleyen en önemli ve olmazsa olmaz kriter, ilgili sitenin organik hit miktarı olduğunu unutmayın!

    0
    0
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.