Dünya da tüm üye veya vatandaşların, organizasyon veya devlet politikasında şekillendirmede eşit hakka sahip olduğu bir tür yönetim biçimi olduğunu farkına varılmaktadır.
Demokrasi Yunan dilinden üretilen sözcükten ülke diline geçişmiştir. Umumiyetle devlet idare şekli olarak değerlendirilmesine rağmen, üniversiteler, işçi ve işveren organizasyonları ve bazı diğer sivil kurum ve kuruluşlar da demokrasilerle idare edilebilir.
Demokrasi antik Yunanistan da gelişmesine rağmen, ülkemizde daha iyi seviye de olmuş düşünülebilir. Demokrasi diğer yönetim biçimlerinden arasından sıyrılarak günümüz de en yaygın kullanılan devlet sistemi haline gelmiştir.
Liberal, komünist, sosyal, muhafazakâr, anarşist ve faşist düşünürler kendi sistemlerinin öne çıkmasına çalışmışlardır. Bu neden ile demokrasinin çok sayıda değişik anlamı meydana gelmiştir.
Demokrasi manası tartışması hala devam eden bir tartışmadır. Bunun nedenleri arasında ülkelerde ki bazı kurumların görüşlerini haklı çıkartırsak demokrasi anlamını kullanmaları, demokratik olmayan devletlerin kendilerini demokratik olarak tanıtma çabaları ve aslında umumi bir kavram olan demokrasi birçok şekilde kullanılabilir.
- Çoğunluğun yönetimi
- Azınlıkların haklarını güvenceye alınan idari
- Fakirin idaresi
- Sosyal eşitsizliği yok etmeye çabalayan idaresi
- Fırsat eşitliği sağlamaya çalışan yönetim
- Kamu hizmetinde bulunmak için halkın desteğine dayanan yönetim.
SORU: ÜLKEMİZDE DEMOKRASİ VAR MI?