Araştırmacılar arıların temel matematik problemlerini yapabileceklerini buldu. Bu, beyin büyüklüğü ve beyin gücü arasındaki ilişkiyi anlamamızı genişleten bir keşiftir.

Önceki çalışmalarda arıların “sıfır” sayısını anlayabildikleri ve iki grup obje arasında daha küçük olanı algılayabildikleri tespit edilmişti. Yeni çalışma ise arıların toplama ve çıkarma gibi sayısal işlemleri yapmayı öğrenebildiklerini gösteriyor.
Matematik problemlerini çözmek, sayıların karmaşık zihinsel yönetimini, uzun vadeli kuralları ve kısa süreli çalışma belleğini içeren karmaşık bir biliş seviyesi gerektirir.
Bir bal arısının minyatür beyninin bile temel matematiksel işlemleri kavrayabildiğinin açığa çıkarılması, yapay zekanın; özellikle hızlı öğrenmeyi geliştirmede, gelecekteki gelişimi için son derece önemli çıkarımlara sahiptir.
RMIT Üniversitesi‘ndeki araştırmacılar tarafından yönetilen yeni çalışma; arılara toplama ve çıkarma için sembolik temsiller olarak renkleri tanımaları ve bu bilgileri aritmetik problemleri çözmek için kullanmaları gerektiğini öğretti.
Önceki çalışmalar; bazı primatların (örneğin; şempanzelerin), papağanların, yunusların ve hatta örümceklerin toplama veya çıkarma gibi hesaplamalar yapabildiklerini göstermiştir. Bu araştırmaya göre matematiğin kullanımı doğada sanılandan çok daha yaygın bir kabiliyet olabilir.